Siirry sisältöön
Kaksi ihmistä keskustelee, välissä leijuu kirjaimia, piirroskuva.
Juttutyyppi  Kielitohtorin diagnoosit

Chat GPT 3.5 jäljittelemässä kirjoittajan tyyliä

Chat GPT 3.5 pystyy valtaviin tekstimassoihin perustuvan suorituskykynsä ansiosta tuottamaan tekstiä ”aiheesta kuin aiheesta”. Pystyykö Chat GPT myös naamiotumaan tietyksi tai tietynlaiseksi kirjoittajaksi?

Joitakin kirjoittajista sanotaan, että hän kirjoittaa kuin uusi Veijo Meri tai Norman Mailer. Esimerkiksi tekoäly -J.K. Rowling saattaisi olla taloudellisesti kiehtova vaihtoehto. Sellaista ei ole toistaiseksi kuitenkaan näkynyt.

Esseetekstin jäljittelyä

Ammattikorkeakoulun akateemisen kirjoittamisen tunnilla tarkasteltiin esseetä, jonka oli kirjoittanut erään amerikkalaisen korkeakoulun opiskelija. Essee arviotiin ”akateemiseksi mutta tylsäksi”. Chat GPT sai pyynnön muokata tekstiä eri tavoin siten, että se voisi edustaa eri tasolla opinnoissa olevien ja eri kansallisuuksia edustavien opiskelijoiden englanninkielistä esseetekstiä.

Tekoälyn tuottamat tekstit arvioitiin joissakin tapauksissa melko uskottaviksi mutta yleisesti hyvin stereotyyppisiksi. Teksteistä todettiin, että tekoäly tuotti ohjeiden mukaiset tekstit käyttäen eri kansallisuuksiin liitettyjä kliseitä ja ennakkoluuloja ja liioitteli eri ikäkausien oletettuja ominaispiirteitä. Esimerkiksi teini-ikäisen teksti oli absurdin puhekielimäinen ja muotisanoja sisältävä. Kaikein kaikkiaan tekstit olivat karikatyyrejä.

Kirjalliset tekstit testissä

Toisena kokeena Chat GPT sai pyynnön muokata yhtiön strategian esittely sellaiseksi, kuin Bret Easton Ellisin Amerikan Psyko -romaanin päähenkilö Patrick Bateman olisi sen tehnyt. Näin Chat GPT tekstin muokkasi:

Tiedättekö, mikä saa minut syttymään? Organisaation, joka ei vain ole olemassa, vaan joka hallitsee pelikenttäänsä kuin mestari pimeillä kujillaan. Meidän tavoitteemme eivät ole vaatimattomia; ne ovat kunnianhimoisia.  Asiakaspalvelutiimimme on kuin joukko sotilaita valmiina hyökkäykseen. Emme ole hukassa byrokratian suossa; me olemme ketteryys ilmataistelussa, me olemme virtuoottien sinfonia. (OpenAI, 2024.)

Seuraavaksi tekoäly sai pyynnön muokata strategiateksti William Faulknerin kirjoitustavan tyyliseksi. Tässä tulos:

Tavoitteemme, syvälle kaivetut juuremme, kietoutuvat organisaatiomme ympärille kuin köynnös synkässä metsässä. Oppiminen, jatkuva ja vääjäämätön, on kuin virta, joka kuljettaa meitä eteenpäin, vaikka vastassa olisikin maa, joka tuntuu kivikovalta ja vastarinnalta, jonka voimme tuntea lävitsensä. Henkilöstömme, se ei ole vain joukko nimiä paperilla, se on kuin yhtenäinen henki, joka hengittää yhdessä, liikkuu yhdessä, ja voittaa yhdessä. (OpenAI, 2024.)

Neljäs tehtävä oli muuntaa teksti Barbielle sopivaan muotoon:

Tavoitteenamme on luoda organisaatio, joka on kuin glitteriä ja vaaleanpunaista satua, täynnä oppimisen taikaa ja henkilöstön loistoa! Asiakaspalvelutiimimme on kuin herttainen unelmien joukko, joka rakentaa yhdessä ketteriä siltoja ja oppii joka päivä uutta taikaa tiiviissä yhteistyössä sidosryhmiemme kanssa. (OpenAI, 2024.)

Voitaneen todeta, että teksteissä on jotain samaa kuin esikuvissaan, mutta samuus on toteutettu ilman luovuutta ja oikeastaan tökeröllä tavalla.

Imitointia luovuuden sijaan

Tekoäly käsittelee tekstejä pintatasolla, toki murskaavaan laajaa tausta-aineistoa käyttäen. Valtava massa ei näytä kuitenkaan (vielä) olevan kriittinen: eri kirjoittajien luovia ratkaisuja tekoälyn tuotokset eivät heijasta. Kyse on matkimisesta, imitoinnista.

Musiikkivertausta käyttäen voitaisiin todeta, että Elviksen laulutyylin ja äänialan loistava imitointi riittää maakuntatason keikkoihin muttei maailmanvalloitukseen. Todellinen luovuus ja uuden luominen taitaa olla yhtä vaikeasti saavutettavissa kuin se on aina ollut. Tämä koskee sekä luomu- että tekoälyä.

Lähde

OpenAI. (2024). [Versio 3.5]. ChatGPT. https://openai.com/chatgpt

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202402126662