Siirry sisältöön
Kaksi ihmistä keskustelee, välissä leijuu kirjaimia, piirroskuva, turkoosi pohjaväri.
Juttutyyppi  Kielitohtorin diagnoosit

Tekoäly sosiaalisten tilanteiden mentorina

Sosiaalisten tilanteiden ja tilaisuuksien suunnitteluun tarvitaan usein toinenkin mielipide. Asioita ei aina voi tiedustella fiksuilta ystäviltäkään. Monet sosiaaliset tilanteet vaativat harkintaa ja hyvää makua. Osaako tekoäly toimia tässä fiksuna mentorina?

Milloin treffikumppanin voi pyytää elokuviin? Millainen elokuva kannattaa silloin valita? Mitä ohjelmaa voi olla viininmaisteluillassa? Tekoäly tietänee kaiken – toimikoon se siis sofistikoituneena digihovimestarina.

Elokuvia

Elokuvista tehtiin tekoälylle kalibrointikysymys:

Onko Salò (ohjaus Pier Paolo Pasolini, 1975) sopiva elokuva Salon kaupungin PR-tilaisuuksiin?

Vastaus oli kohtelias ja oikeilla jäljillä:

”Jos tarkoituksena on esitellä Saloa houkuttelevana ja miellyttävänä kaupunkina, ”Salo” ei ehkä ole paras valinta PR-tilaisuuden esitykseksi” (OpenAI, 2024).

Tekoälyltä pyydettiin myös mielipidettä kahdesta mahdollisesta treffielokuvasta: Marttyyrit ja Viimeinen tango Pariisissa.

Vastauksissa todettiin esimerkiksi:

”Marttyyrit ei välttämättä ole perinteinen romanttinen treffielokuva. Jos molemmat treffikumppanit ovat kiinnostuneita draamasta ja syvällisistä aiheista, ”Marttyyrit” voisi tarjota mielenkiintoisen keskustelunaiheen. Mutta jos etsitte kevyttä ja romanttista viihdettä, saatatte löytää paremman vaihtoehdon.” (OpenAI, 2024.)

”Vaikka ’Viimeinen tango Pariisissa’ voi tarjota kiinnostavan ja provosoivan katselukokemuksen, se ei välttämättä sovi kaikille treffipareille. Elokuva sisältää voimakasta seksuaalista sisältöä ja emotionaalista intensiteettiä, mikä voi olla liikaa joillekin katsojille, etenkin ensimmäisillä treffeillä.” (OpenAI, 2024.)

Marttyyrit (2008, ohjaus Pascal Laugier) on treffielokuvana erittäin kyseenalainen; se edustaa ranskalaista ekstremistmiä ja on paatuneelle kauhuelokuvafanillekin vaikeaa katsottavaa. Voimakkaampi varoitus olisi ollut ehdottomasti paikallaan. Viimeinen Tango Pariisissa (1972, ohjaus Bernardo Bertolucci) saa syystäkin varoituksen: sen sisältö ei ole tutustumistilaisuuteen sopiva.

Tekoäly tietänee kaiken – toimikoon se siis sofistikoituneena digihovimestarina.

Sensitiivisiä tilanteita

Tekoälyltä pyydettiin rahaehdotusta naapurin ylioppilaan juhliin:

”Rahalahjan sopiva summa naapurin nuorelle ylioppilaalle riippuu monista tekijöistä, kuten alueen kulttuurista, omasta taloudellisesta tilanteestasi ja henkilökohtaisista suhteistasi nuoreen. Yleisesti ottaen moni antaa ylioppilaslahjaksi noin 20–50 euroa.” (OpenAI, 2024.)

Ohje vaikuttaa täsmälleen sopivalta.

Seuraavaksi pyydetiin ohjetta tilanteeseen, jossa henkilön kollega ja hyvä ystävä on mahdollisesti saapunut työpaikalleen alkoholia nauttineena.

”Jos olet varma tai vahvasti epäilet, että kollega on juovuksissa, voit kutsua hänet keskusteluun yksityisesti. Voit sanoa jotain kuten: ’Huomasin, että käytöksesi vaikuttaa tänään erilaiselta kuin normaalisti. Halusin tarkistaa, onko kaikki kunnossa.’ Voit ehdottaa, että hän ottaa tauon työstä ja hakee apua tarvittaessa. Jos tilanne vaikuttaa vaaralliselta työympäristölle tai kollegalle itselleen, on tärkeää ilmoittaa asiasta esimiehelle tai HR-osastolle.” (OpenAI, 2024.)

Ohje on hienotunteinen mutta asiallisen määrätietoinen, ja toimintastrategia on selkeä.

Juhlat

Lopuksi pyydettiin suunnitteluapua viini- ja juustoiltaan.

”Tyypillisesti klassinen musiikki, jazz tai akustinen instrumentaali- ja lounge-musiikki sopivat hyvin viininmaisteluiltaan. Pukeutumisessa suositaan hillittyjä ja elegantteja vaatteita.” (OpenAI, 2024.)

Chat 3.5 antoi lisäksi yksityiskohtaisen listan viineistä ja niiden yhdistämisestä erilaisiin juustoihin. Ohjeet kuulostavat perinteisiltä ja yleisen hyvän maun mukaisilta.

Tekoälyltä tiedusteltiin, onko sopivaa, että tilaisuudessa apuna oleva tarjoilija viittaa isäntään termillä Master Juhani?

”’Master’ on yleensä arvonimi, joka liittyy esimerkiksi viinien maisteluun ja arvioimiseen. Jos tilaisuutesi on virallinen viini- ja juustoilta, jossa tarjoilija kutsuu sinua ”Master Juhani” osana esittelyä tai palvelua, se voi olla täysin sopivaa ja luoda jopa tunnelmaa tilaisuuteen.” (OpenAI, 2024.)

Master on termi, jolla on kansainvälisesti erittäin epädemokraattisia vivahteita, ja palvelusväen lausumana se voinee edelleen aiheuttaa joillekin vieraille kylmiä väreitä.

Kirjallisuudesta illanvietossa tiedusteltiin myös. Vastaus:

”’Kultainen oksa’ on James George Frazerin kaksitoistaosainen kirja, joka käsittelee myyttejä, rituaaleja ja uskontojen alkuperää. Sen ääneen lukeminen voisi tarjota mielenkiintoisen ja syvällisen keskustelunaiheen viini- ja juustoillan aikana. Jos osallistujat ovat kiinnostuneita aiheesta ja ovat avoimia keskustelulle, ”Kultaisen oksan” ääneen luku voisi olla hyvä ohjelmanumero viini- ja juustoillassa. Muista kuitenkin ottaa huomioon osallistujien mieltymykset ja varmistaa, että kaikki voivat nauttia illasta mukavasti ja turvallisesti.” (OpenAI, 2024.)

Ohje on oikeilla jäljillä painottaessaan illasta turvallisesta nauttimista. Frazerinsa lukeneet tietävät riitit ja loitsut, joita kirjassa kuvataan.

Yllättäen ääneen lukua Karl Ove Knausgårdin omaelämäkerrallisesta romaanista ”Taisteluni” ei suositella:

”Knausgårdin teos on osa hänen omaelämäkerrallista kirjasarjaansa, ja sen nimi on tiedostettu viittaavan Hitlerin teokseen. Kuitenkin, koska ’Taisteluni’ voi edelleen herättää joitain mielleyhtymiä Hitlerin manifestiin, olisi tärkeää harkita tarkkaan sen käyttöä ohjelmanumerona.” (OpenAI, 2024.)

Tekoäly vaikuttaa tekevän arvioissaan nyt melkoisen ylilyönnin ja olevan absurdin varovainen suosituksissaan.

Tekoäly digihovimestarina

Tekoäly antaa sosiaalisten tilaisuuksien osalta melko konservatiivisia ohjeita, jotka ovat yleisesti hyväksyttäviä. Ohjeissa painotetaan konventionaalista hyvää makua. Elokuvien ja kirjallisuuden sekä tiettyjen tapojen osalta neuvot eivät ole riittävän yksityiskohtaisia: tekoäly ei tiedä tai osaa tyydyttävän adekvaatisti arvioida sisältöjä ja odotettavia reaktioita niihin. Sosiaalisten tilaisuuksien järjestelyissä harkinta on edelleen tehtävä itse.

Lähteet

James, G. F. (1890-1915). The Golden Bough. The Macmillan Press.

Knausgård, K. (2016). Taisteluni. Kuudes kirja. Like.

OpenAI. (2024). [Versio 3.5]. ChatGPT. https://openai.com/chatgpt

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024031411203