Siirry sisältöön
Kaksi ihmistä puhuu, välissä kirjaimia leijuu ilmassa, kuvituskuva.
Juttutyyppi  Kielitohtorin diagnoosit

Kuollut kissa pöydällä -strategia kommunikaatiossa

Joissakin kommunikaatiotilanteissa nostetaan kissa pöydälle: todellisista ongelmista ja niiden syistä aletaan puhua suoraan. Kommunikaatiossa voidaan nostaa kuollutkin kissa pöydälle: enää ei ongelmien todellisista syistä puhutakaan. Mistä silloin puhutaan?

Toimivassa kommunikaatioissa asioista voidaan puhua kierrelleen tai kiertelemättä, tilanteesta ja asioiden sensitiivisyydestä riippuen. Kommunikaatio voi olla jonkun mielestä toimivaa silloinkin, kun ei puhuta asioista eikä edes asian vierestä, vaan kun kommunikaatio murretaan ja rakennetaan uudelleen.

Isot kielipelit

Lontoon pormestarina ja myöhemmin pääministerinäkin toiminut Boris Johnson määritteli kuollut kissa -pöydällä strategian parkkiintuneen pelimiehen elkein:

”There is one thing that is absolutely certain about throwing a dead cat on the dining room table – and I don’t mean that people will be outraged, alarmed, disgusted. That is true, but irrelevant. The key point, says my Australian friend, is that everyone will shout, ‘Jeez, mate, there’s a dead cat on the table!’ In other words, they will be talking about the dead cat – the thing you want them to talk about – and they will not be talking about the issue that has been causing you so much grief.” (Johnson, 2013).)

Kommunikaatiostrategia vaikuttaisi tehokkaalta: kun poliitikko jää kiinni jostakin epäilyttävästä (usein törkeästä) toiminnasta, hän esittää julkisuuteen niin radikaalin poliittisen aloitteen, että siitä nouseva raju protestoiva tai ylistävä keskustelu ja julkisuusmyllytys hautaavat alleen aiemmin tehdyn mokan.

Toimivassa kommunikaatioissa asioista voidaan puhua kierrelleen tai kiertelemättä, tilanteesta ja asioiden sensitiivisyydestä riippuen.

Pääministeri Boris Johnsonin kabinetin pikkujoulubileet tiukkojen koronarajoitusten keskellä, niiden paljastuminen ja reaktio paljastumiseen ovat oiva esimerkki kuollut kissa pöydällä -strategiasta: nolo tilanne unohtui kun uudet tiukentuneet koronarajoitukset lanseerattiin näyttävästi (Mason & Devlin, 2021).

Pienet kielipelit

Tavallinenkin ihminen joutuu joskus tilanteeseen, jossa jonkinlainen huomion poispäin kääntävä peliliike kiusallisesta asiasta voisi olla tarpeen. Työpaikalle tehty virhe, isompi tai pienempi, voisi olla tyypillinen esimerkki. Seuraavassa pari tosielämän tilannetta.

Työpaikalla henkilö sai epäsuoria moitteita suorittamansa työn laadusta. Henkilö otti palautteen kuuliaisena vastaan ja hahmotteli paremman työsuorituksen tekemistä tulevaisuudessa. Hän sujautti keskusteluun muina henkilöinä huomionsa työpaikkansa fyysisten tilojen eräästä ominaisuudesta, joka oli mahdollisesti tulkittavissa vakavaksi ja vaaralliseksi rakennusvirheeksi. Keskustelu lähti arvattavasti uusille urille huomion julkituomisen jälkeen.

Toinen henkilö sai melkoisen suoraa palautetta työnsä huonontuneesta laadusta. Reaktio oli katuvainen. Palautekeskustelun loppupuolella henkilö toi esiin sopimuksen, joka hänellä oli ”allekirjoitusta vaille valmiina” ja jonka hän oli saanut aikaan ulkopuolisen tahon kanssa: yritys halusi ostaa organisaatiolta palveluliiketoimintaa. Negatiivisen palautteen anto loppui siihen paikkaan.

Toimiiko strategia?

Toimiiko kuollut kissa pöydällä -strategia? Yksiselitteistä vastausta ei voi antaa. Joissakin tilanteissa se voi toimia ja useimmissa tilanteissa se vähintään tuo keskusteluun mojovan yllätyselementin.

Lähteet

Johnson, B. (3.3.2013). This cap on bankers’ bonuses is like a dead cat – pure distraction. The Telegraph.

Mason, R. & Devlin, H. (8.12.2021). Boris Johnson rushes in Covid plan B amid Christmas party scandal. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/2021/dec/08/boris-johnson-plan-b-covid-measures-england-omicron-vaccine-passports-mask-wearing

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024040915600