Siirry sisältöön
Kaksi ihmistä keskustelee, välissä leijuu kirjaimia, piirroskuva.
Juttutyyppi  Kielitohtorin diagnoosit

Chewbacca-strategia kommunikaatiossa

Chewbacca on Tähtien sota -elokuvan karvainen olio. Miten Chewbacca liittyy kommunikaatiostrategiaan, joka joidenkin mielestä voisi olla toimiva?

Chewbacca-strategia on alun perin parodiaksi tarkoitettu kommunikaatiostrategia, jossa yleisön (tai valamiehistön) ajattelu sekoitetaan järjettömillä argumenteilla. Tavoitteena on luoda mielikuva, ettei muissakaan argumenteissa, erityisesti vastapuolen esittämissä, ole järkeä.

Strategian alkuperä ja rakenne

Chewbacca-strategian nimi pohjautuu South Park -animaatiosarjaan, jonka jaksossa Chef Aid (1998) asianajaja Johnnie Cochran lausuu O.J. Simpson -oikeudenkäynnin loppuvuorossa seuraavaa:

”Chewbacca is a Wookiee from the planet Kashyyyk. But Chewbacca lives on the planet Endor. Now think about it; that does not make sense!

Why would a Wookiee, an eight-foot tall Wookiee, want to live on Endor, with a bunch of two-foot tall Ewoks? That does not make sense! But more important, you have to ask yourself: What does this have to do with this case? Nothing. Ladies and gentlemen, it has nothing to do with this case! It does not make sense! Look at me. I’m a lawyer defending a major record company, and I’m talkin’ about Chewbacca! … None of this makes sense!” (Emt.)

Puheenvuorossa ei ole mitään järkeä, joten ehkäpä valamiehistö taipuu lopulta kyllästyneenä sille kannalle, ettei oikeudenkäynnissäkään kokonaisuutena ole mitään järkeä.

Nimi strategialle tulee fiktiosta mutta strategiaa on toki käytetty muodossa tai toisessa kautta aikojen. Tärkein piirre strategiassa on tietyn argumentin tai näkökulman sinnikäs toisto. Esitetty asia voi olla täysin järjetön (tai sellainen, jota ei voi todistaa oikeaksi eikä vääräksi); olennaista on sitoa vastapuolen huomio Chewbacca-argumenttiin. Taitava Chewbacca-strategisti tykittää vastapuolen vastattavaksi väitteitä, joista osa on asiaa ja osa puuta heinää. Näin vastapuolen energia menee väitteiden läpikäymiseen ja niihin reagoimiseen.

Tärkein piirre strategiassa on tietyn argumentin tai näkökulman sinnikäs toisto.

Miten strategiaa käytetään?

Presidentti Donald Trumpin polveilevat oikeudenkäynnit ja niissä esitetyt puolustusargumentit ovat kaiketi tunnetuin esimerkki Chewbacca-strategiasta, kuten An Iconic 90’s Episode Of ’South Park’ Is Trending Thanks To President Trump’s Impeachment Trial -juttu BroBible-mediasta osoittaa.

Presidentti Vladimir Putinin epäjohdonmukaiset ja mutkittelevat vastaukset Tucker Carlsonin haastattelukysymyksiin vuonna 2024 ovat kriittiselle katsojalle ja kuulijalle myös hyvä esimerkki Chewbacca-strategiasta.

Chewbacca-strategian menestyksellisestä käytöstä oikeussaleissakin huhutaan, mutta kyseessä lienee enemmänkin urbaanilegenda. Tavisoikeidenkäynnissä, salamavalojen ulkopuolella, Chewbacca-strategia voisi absurdeimmillaan toteutua esimerkiksi seuraavasti, kuten The Chewbacca Defense – The Power of Pop Culture -esimerkki LinkedInistä osoittaa. Valamiehistön jäsen ryhtyykin julkiseksi ”kolmanneksi” asianajajaksi oikeussalissa syyttäjän ja puolustusasianajajan ohella. Chewbacca-sirkus on valmis.

Puolustusasianaja luovuttaa ja toteaa:

”There were ten eye witnesses, he has motive and he [my client] has plead guilty. He is guilty!” (Emt.)

Valamiehistön jäsen tiedustelee viattoman oloisesti (kenties tietoisesti ilveillen):

”Where’s the DNA?” (emt.)

DNA-kommentti tulisi luonnollisesti suunnata vastapuolen edustajalle eli syyttäjälle, joka yrittää todistaa epäiltyä syylliseksi. Oikeussalissa valamiehistön jäsenet eivät myöskään voi osallistua keskusteluun ja näytön pohtimiseen tällä tavoin.

Johtopäätös kaiketi on, että Chewbacca-strategia on viisainta jättää poliitikoille. He osaavat sen parhaiten.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024040915602