Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Sisua on tuntea omat rajansa

Sisu on totuttu yhdistämään periksiantamattomuuteen ja sinnikkyyteen. Ilman kykyä lempeyteen itseä kohtaan sisu voi kuitenkin kääntyä itseä vastaan.

Koronatilanteesta johtuvana poikkeusaikana on varmasti jokaisella ollut tilanteita ja vaiheita, jolloin oma jaksaminen on ollut koetuksella, ehkä jopa äärirajoilla. On ehkä joutunut tekemään valintoja ja priorisointeja, jotka ovat aiheuttaneet kipuilua. Silti on selvinnyt. Ja ehkä ei vain selvinnyt, vaan kaikki on lopulta sujunut hyvin. Kyse on ollut ehkä sisusta, syvältä itsestä nousevasta voiman kokemuksesta.

Sisu on sisäistä voimaa, joka on toisinaan tietoisen yrittämisen ulottumattomissa.

Sisu-tutkija Emilia Lahden (2019, s. 61) mukaan sisu on jotain, mikä tapahtuu siinä hetkessä, kun ei usko enää jaksavansa, mutta jaksaa silti. Sisu on sisäistä voimaa, joka on toisinaan tietoisen yrittämisen ulottumattomissa. Se syntyy pisteessä, jossa on jo kohdattu fyysisten ja henkisten voimavarojen rajat. Sisu voimistuu erityisesti haasteissa ja vastoinkäymisissä. Silloinkin on kyky tarttua asioihin ja saada asioita aikaan.

Sisu on lempeyttä itseä kohtaan

Toisaalta sisu on myös sitä, että tuntee omat rajansa. Yksi elämän suurimpia oppimiskokemuksia on se, että tunnistaa, milloin painaa eteenpäin ja milloin jarruttaa. Ankara sisu voi olla enemmän hajottavaa kuin rakentavaa. Ankara sisu voi kummuta ylpeydestä tai epäonnistumisen pelosta kuin omista tai yhteisistä jaetuista arvoista, merkityksistä tai unelmista. Joskus on tilanteita, joissa periksi antaminen edellyttää enemmän sisukkuutta kuin jonkin asian jatkaminen. Kuten Lahti toteaa, sisu on selviämisen ytimessä, mutta ilman lempeyttä se voi johtaa sydämettömyyteen itseä ja toisia kohtaan (Lahti, 2019, s. 74.)

Jaettuja kokemuksia

Kolmanneksi sisu ei ole vain yksilön sisäistä voimaa, vaan sisu on jaettua ja yhteistä. Voimme eri tavoin vahvistaa toinen toistemme sisua ja yhteisöllistä sisua. Me jokainen voimme olla osallisena kehittämässä kulttuuria, jossa sisu kasvaa ja kehittyy (Lahti, 2019, s. 75). Olennaista on tällöin, miten voi avata toiselle ovia ja mahdollisuuksia. Miten tukea toista nousemaan siivilleen? Voimme rakentaa yhdessä olosuhteita, jotka auttavat lähimmäisiämme löytämään oman sisunsa. Voimme olla myös muuttamassa sellaisia olosuhteita, jotka heikentävät sisun kehkeytymistä.

Sisua tarvitaan tavoitteiden toteuttamiseen, päämäärien saavuttamiseen.

Jokaisen oman elämänsä polun kannalta tärkeää on, että sisu nousee omasta sydämestä ja uskaltaa tulla esiin sellaisena kuin on. Tässä auttaa ehkä se, että lausuu omat unelmat ja tarinat ääneen tai löytää ympäristöjä ja ihmisiä, joiden kanssa mennä unelmia kohti. Sisua tarvitaan tavoitteiden toteuttamiseen, päämäärien saavuttamiseen. Ilman lempeyttä ja myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan se tuskin kuitenkaan pääsee kukoistamaan.

Lähteet

Enäkoski, R. (8.10.2018). Se jokin sinussa on: Emilia Lahden sisu ei ole pelkkää eteenpäin menemistä. Suomen positiivisen psykologian yhdistys. https://www.sppy.fi/se-jokin-sinussa-emilia-lahden-sisu-ei-ole-pelkkaa-eteenpain-menemista/

Lahti, E., (2019). Embodied fortitude: An introduction to the Finnish construct of sisu. International Journal of Wellbeing, 9(1), 61–82 . doi:10.5502/ijw.v9i1.672

Teksti on ilmestynyt aiemmin myös Duunata.fi-blogissa.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021082544191