Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Ihmiset

”Paperittomien ihmisten kohtaamisessa tärkeintä on asenne”

Terveydenhoitaja Tadeja Munyuin mukaan on tärkeää oivaltaa, että paperitonta henkilöä hoitaessa kohtaa nimenomaan ihmisen, ei jotakin tiettyä kulttuuria tai paperittomuutta. On kuitenkin myös tiedettävä, miten erilaiset taustat voivat vaikuttaa terveyteen.

Diakista vuonna 2020 terveydenhoitajaksi valmistunut Tadeja Munyui työskentelee Helsingin Kalasataman terveysaseman yhteydessä toimivalla paperittomien vastaanotolla. Hän kokee olevansa unelmatyössään.

– Ihmisoikeudet ovat aina olleet minulle tärkeitä. Kun valmistumiseni jälkeen olin töissä vastaanottokeskuksessa, kuulin puskaradion kautta tästä paikasta ja päätin heti hakea tänne. Onneksi myös pääsin. Nyt työskentelen täällä lääkärin työparina.

Helsingin kaupunki teki vuonna 2017 päätöksen paperittomien vastaanoton perustamisesta. Kaupunki tarjoaa siis paperittomille henkilöille lain edellyttämän kiireellisen hoidon lisäksi myös välttämättömät palvelut eli hoidon, jonka antamatta jättäminen heikentäisi oleellisesti henkilön terveydentilaa.

Vastaanotto on osa paperittomien henkilöiden ja kotoutujien terveystiimiä. Sen piiriin kuuluvat myös sellaiset oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat, jotka tarvitsevat paljon terveyspalveluita. Yksikkö tarjoaa myös sosiaalipalveluita.

– Moniammatillinen yhteistyö on aivan olennaista ja se mahdollistaa kokonaisvaltaisen hoidon. Tiedän minne voin ohjata potilaan, jos hän vaikkapa kertoo, ettei hänellä ole rahaa ruokaan tai yösijaa. Yleensä sosiaalityöntekijät pystyvät auttamaan jollakin tavalla.

Tadeja Munyui katsoo kiven takaa kameraan.
Tadeja Munyui arvostaa monialaista yhteistyötä myös terveyspalveluiden järjestämisessä.

Potilailla vaikeat elinolot

Potilaat voivat hakeutua vastaanotolle esimerkiksi korkean verenpaineen, diabeteksen tai astman vuoksi.

– Tutkimme myös erilaisia epäselviä oireita sekä toteutamme erikoissairaanhoidon jatkohoitoa. Hammashoidossa etenevät suusairaudet pysäytetään. Rokotuksia voimme antaa THL:n ohjeistuksen mukaan. Tarjoamme myös ehkäisyneuvontaa ja -palveluja, Munyui kertoo

Psykiatrista hoitoa voidaan antaa, jos hoitamatta jättäminen heikentäisi potilaan terveydentilaa.

– Varsinkin pitkän turvapaikkahakemusprosessin läpikäyneillä nuorilla miehillä on usein mielenterveyteen liittyviä ongelmia. Hehän ovat aina haku- ja valitusprosessin ajan vastaanottokeskuksen asiakkaina, mutta kun ne palvelut loppuvat, he tulevat meille.

Osa potilaiden terveysongelmista liittyy elinolosuhteisiin. Niihin on Munyuin mukaan välillä vaikeaa antaa toimivia neuvoja.

Munyuin mielestä on hyvin tärkeää, että hoitoon on matala kynnys.

– Henkilöllä voi olla vaikkapa joku suolisto-ongelma ja hän tarvitsisi erikoisruokavaliota, mutta emme voi neuvoa häntä ostamaan kalliita luomuvihanneksia.

Vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta. Munyuin mielestä on hyvin tärkeää, että hoitoon on matala kynnys. Moni potilas tulee klinikalle Global Clinicin kautta, joka on vapaaehtoisvoimin paperittomia auttava klinikka.

– Olemme yhdessä yrittäneet saada potilaiden ohjauksen mahdollisimman sujuvaksi, niin etteivät ihmiset mene viimeisessä hädässä päivystykseen, vaan uskaltaisivat tulla ajoissa meille.

Tadeja Munyi kuvassa puun oksien lomassa.
On tärkeää, että hoitoon tulemiseen on matala kynnys, Tadeja Munyui sanoo.

Avoimuus ja luottamuksellisuus tärkeää

Tadeja Munyui korostaa luottamuksellisuuden tärkeyttä paperittomien kohtaamisessa. Vain terveydenhuoltoon liittyvät asiat kuuluvat vastaanotolle.

– Paperittomien ihmisten oikeudellinen asema altistaa hyväksikäytölle ja heillä on vain vähän mahdollisuuksia puolustaa oikeuksiaan. Potilas saattaa olla pelokas ja epäluuloinen. Heidän tulevaisuutensahan voi olla hyvin epävarma ja on vaara, että heidät poistetaan maasta. On tärkeää painottaa meidän vaitiolovelvollisuuttamme ja yrittää rakentaa luottamuksellista ilmapiiriä.

Potilaiden kohtaamisessa on usein myös kielivaikeuksia, joita helpottamaan vastaanotolle on mahdollisuus tilata tulkkeja. Moni on myös luku- ja kirjoitustaidoton.

Toisaalta paperittomien potilaiden kohtaamiseen pätevät aivan samat säännöt kuin muidenkin potilaiden kohtaamisiin.

– Monilla on paljon isoja ongelmia, heillä ei ole rahaa eikä tietoa, mistä saisivat ruokaa tai yösijan. Asunnottomuus on yleistä, suurin osa on hätämajoituksessa, mutta siellä saa oleskella vain yön ajan.

Toisaalta paperittomien potilaiden kohtaamiseen pätevät aivan samat säännöt kuin muidenkin potilaiden kohtaamisiin.

– Avoimuus on tärkeää. On otettava asioita rohkeasti puheeksi, olettaa ei saa. En muista, että kenellekään olisi jäänyt paha mieli siitä, että olen kysynyt asioista suoraan. Potilaalle on aina myös selostettava, mitä on tekemässä ja miksi – kuten kaikkien kohdalla. Omaan ammattitaitoon on luotettava ja tarjottava myös läsnäoloa ja empatiaa.

Tadeja Munyui seisoo portailla.
Tärkeintä kohtaamisissa on avoin ja lämmin ilmapiiri, Tadeja Munyui sanoo.

Oikeudenmukaisuus tärkeää

Tadeja Munyuin ensimmäinen koulutus on musiikkitieteistä hänen aiemmasta kotimaastaan Sloveniasta. Suomeen nyt 37-vuotias Munyui muutti vuonna 2010. Täällä hän halusi opiskella hoitoalaa.

– Koin, että minun on pakko saada työskennellä ihmisten kanssa. Nuoresta lähtien oikeudenmukaisuus ja tasavertaisuus ovat olleet minulle tärkeitä arvoja. Ajattelin, että voin niitä terveydenhoitajana edistää.

Munyui valmistui ensin lähihoitajaksi ja sen jälkeen sairaan- ja terveydenhoitajaksi. Yksi lempiopintojaksoista käsitteli erityisryhmien kohtaamista terveydenhuollossa.

– Diak on tietääkseni ainoa ammattikorkeakoulu Suomessa, jonka opetussuunnitelmassa on erityisryhmien terveyden edistämistä. Opetuksessa käsiteltiin paljon paperittomia, kuten vaikkapa, miten tehdään maahantulotarkastus tai miten huomioidaan ihmisen tausta.

Ihmisten kohtaamista

Diakissa käynnistyy syksyllä ERI – erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat -opintokokonaisuus. Myös Tadeja Munyui on lupautunut kouluttamaan jaksolla paperittomien henkilöiden kohtaamiseen liittyvistä kysymyksistä.

– Monet ammattilaiset sanovat, etteivät osaa hoitaa paperittomia ihmisiä. Olisi kuitenkin tärkeää oivaltaa, että emme sinänsä kohtaa jotakin kulttuuria tai erityisesti paperitonta ihmistä, vaan kohtaamme ihmisen. Se on tärkein asia. Olennaista on siis asenne, kyse ei ole mistään rakettitieteestä.

Tulevan ammattilaisen on Munyuin mukaan tiedettävä myös, miten erilaiset taustat voivat vaikuttaa terveyteen sekä osattava olla kulttuuri- ja traumasensitiivinen.

– Traumat voivat vaikuttaa kehoon. Esimerkiksi hiljattain meille tuli potilas, joka valitti kurkkukipua, jolle ei löytynyt mitään lääketieteellistä syytä. Potilas kuitenkin alkaa kertoa, ettei hänellä ole paikkaa missä nukkua. Silloin on pohdittava, voisivatko kivut johtua stressistä.

Vastaanotolla Munyui yrittää toimia niin, että sinne olisi mahdollisimman helppo tulla.

– Monet ovat hyvin yksinäisiä ja tulevat usein vain juttelemaan. Vakipotilaat tuovat joskus pieniä lahjojakin, kuten suklaata, kahvia tai energiajuomaa.

Ajoittain työ voi olla hyvin raskasta.

Vastaanotolla Munyui yrittää toimia niin, että sinne olisi mahdollisimman helppo tulla.

– Voin kohdata vaikkapa lapsia ja nuoria, joita on hyväksikäytetty koko heidän elämänsä ajan. Onneksi voimme jakaa asioita lääkärin kanssa. On todella tärkeää, ettei jää yksin surullisten tarinoiden kanssa.

Mutta kuuluu työhön myös iloja.

– Potilas on voinut saada oleskeluluvan, tai pystyn ohjauksellani parantamaan hyvin sairaan henkilön vointia. Tai pystymme auttamaan hoitosuunnitelmallamme henkilöä, joka on käynyt paljon sairaalan päivystyksessä. En voi koskaan tietää, mitä täällä odottaa, kun aamulla tulen töihin. On myös antoisaa, että minulla on suhteellisen vapaat kädet kehittää näitä palveluja.

Tadeja Munyui nojaa kiveen.
Tadeja Munyui kohtaa työssään ihmisiä, joilla on monenlaisia taustoja.

Sana-assosiaatio

Tadeja Munyui vastasi 11 sana-assosiaatioon. Ajatusviivan vasemmalla puolella on sana ja oikealla puolella Tadejan vastaus.

Diak – Lempeä

Ihmisoikeudet – Kuuluvat kaikille

Kansainvälisyys – Rikkaus

Koti – Pyhä paikka

Työ – Kiva

Opiskelu – Kannattaa aina

Kesä – Aurinko

Meri – Vapaus

Pakolainen – Ihminen

Suomi – Rakas

Helsinki – Koti