Siirry sisältöön
Nuolia punaisella pohjalla, piirroskuva.
Juttutyyppi  Blogi

Hävikin logistiikkakeskus oppimisen ja voimaantumisen kehtona

Oulun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Keskuksen arki on kiireistä, koska sinne saapuu tuhansia kiloja hävikkiä. Minkälaisia kokemuksia keskuksen toiminnasta on tähän mennessä saatu?

Keskuksen toiminnassa pyörii päivittäin noin parikymmentä henkilöä: autokuskeja, lajittelijoita, pakkaajia ja varastoinnista vastaavia. He ovat vapaaehtoisia, työharjoittelijoita, työkokeilijoita sekä palkkatukityöllistettyjä. Opiskelijat puolestaan tuovat uusia tuulia niin harjoittelun kuin opinnäytetöiden muodossa. Opiskelijoilla on ollut myönteisiä kokemuksia yhteistyöstä:

”Voin lämpimästi suositella tätä hommaa. Kävin reilu viikko sitten esittelemässä oman opparin tuonne Prikka-hankkeelle. Todella mukavaa porukkaa ja heillä on aito tarve näille oppareille.”

”Täältähän löytyy kasvatuspsykologillekin sopivia tehtäviä, koska toiminnassa keskitytään henkilöiden ohjaamiseen, työllistämiseen ja voimaannuttamiseen.”

”Logistiikkatradenomiopiskelijana olen tekemässä sujuvaa ja kustannustehokasta logistiikkasuunnitelmaa hankkeelle. Täällä saa tärkeää käytännön kokemusta logistiikan hallintaan ja kehittämiseen! Keskuksessa on mukava tunnelma ja toiminta on mielenkiintoista.”

Oppimiskokemuksia

Hävikin logistiikkakeskus on Prikka kiertoon -hankkeen toiminnan ydin. Siellä lajitellaan, pakataan ja tarvittaessa varastoidaan hävikkiä. Äkkiseltään voisi kuvitella keskuksessa tehtävän työn ”liukuhihnatyöksi”, mutta sitä se ei ole. Päivien vaihtelevuus tuo oman lisämausteen työhön samoin kuin se, että joka päivä voi oppia jotain uutta. Keskus onkin koettu monipuoliseksi oppimisympäristöksi. Oppimiskokemuksistaan kertovat palkkatukityöllistetyt, vapaaehtoiset ja oppilaitoksen ohjaaja:

”Päivittäin tai viikoittain opin jotain uutta, elintarvikeala on tullut tutummaksi sekä Parasta ennen ja Viimeinen käyttöpäivä -asiat. Kehitän päivittäin itseäni. Onnistumisten kautta itseluottamukseni kasvaa ja uusista haasteista vasta oppiikin.”

Hävikin logistiikkakeskus on Prikka kiertoon -hankkeen toiminnan ydin.

”Luulin, että tiedän jo entuudestaan kaiken, mutta tänään opin jotain uutta. Jos ulkomaalaisissa mansikkarasioissa on homeinen mansikka, niin sitä ei voi laittaa eteenpäin, koska ei ole tietoa osaako vastaanottaja käsitellä sitä oikein? Nämä mansikat pitäisi kuumentaa. Mansikat voi laittaa eläimille.”

”Olen oppinut paljon mm. ruokien säilyvyydestä, pakkaamisesta ja käyttökelpoisuudesta. Suunnittelen tarkemmin omaa ruokailua.”

”Olen opetellut sitä et voi käyttää vanhempiakin tuotteita. Kaupassa olen tarkka tuotteiden laadusta.”

”Täällähän on vaikka kuinka paljon erilaisia työtehtäviä opiskelijoillemme esim. täsmätöitä työssäoppimisjaksolle.  Opiskelijamme ovat työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa.”

Toiminnalla on merkitystä

Keskuksessa palkkatukityöllistetyille, työkokeilijoille, työharjoittelijoille ja vapaaehtoisille hanke on lisännyt merkityksellisyyden kokemusta omasta työstä. Toiminnan myötä moni on kokenut voivansa konkreettisesti auttaa. Myös tietoisuus hävikin vähentämisen merkityksestä ja ympäristöongelmien huomioimisesta on lisääntynyt.

”Kaikki keskuksessa toimivat ovat samalla tasolla ja tämä tuottaa hyvää oloa. Toiminta on minulle antanut kivan lisäyksen viikkorytmiin, on mukava tehdä tärkeää työtä. Minulle yhteisö on ollut mieluinen ja tuottanut hyvän mielen ja piristyksen. Elämääni on tullut uutta sisältöä.”

Monille toiminta on lisännyt esimerkiksi liikunnan määrää arjessa ja siten vaikuttanut positiivisesti hyvinvointiin.

”Olen huomannut, että katson kaupoissa ruokaa eri tavalla esimerkiksi vihannesten ja hedelmien osalta. Huolehdin ettei minulla hävikkiä tule. Ostan vain tarpeellista enkä ylimääräistä. Seuraan viimeistä käyttöpäivää, tullut ymmärryksen kautta rohkeutta syödä lähellä päivämäärää olevia tuotteita.”

”Koen ruoka-apua tarvitsevien auttamisen hyväksi asiaksi. Hankkeen toiminnan kannalta on myös tärkeää, että ilmastokuormitusta saadaan vähennettyä!”

Monille toiminta on lisännyt esimerkiksi liikunnan määrää arjessa ja siten vaikuttanut positiivisesti hyvinvointiin.

”Aiemmin päiväni sekoittuivat toisiinsa, kun ei ollut mitään erityistä tekemistä. Toiminta on vaikuttanut laajasti terveyteeni sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiini. Luotan enemmän itseeni, pystyn myös hyödyntämään vahvuuksiani ja tietotaitojani. Uskon enemmän itseeni, että osaan ja selviydyn eteenpäin.”

”Minulla on paino tippunut peräti 10 kg keskuksessa liikkumisen myötä. Testasin huvikseni joku päivä askelmittarilla, et 12–14000 askelta oli tullut päivässä. Liikunta tulee siis tässä sivutuotteena.”

”Toiminta on vaikuttanut positiivisesti mieleen ja fyysiseen hyvinvointiin. Autoillessa aika kuluu nopeammin.”

”Toivon, että tämä olisi loppuelämän työpaikka! On suurta tuhlausta, jos toiminta joudutaan ajamaan alas!”

Suurin osa teksteistä on koottu keskuksessa toimivien pienistä onnistumistarinat haastatteluista. Pienet onnistumistarinat on THLn kehittämä kysely, jossa toimintaa arvioidaan osallisuuskokemusten (merkityksellisyys, toimijauskomukset, sosiaaliset suhteet) kautta. Kysely toteutetaan kasvotusten haastattelemalla valmiiden kysymysten pohjalta.

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022050933845

Prikka kiertoon -kehittämishanke

  • Tarjoaa tukea, työtä sekä toivoa, ja kehittää samalla hävikkiruuan hyödyntämisen keskitettyä mallia Oulussa.
  • Hankkeen toteuttajina ovat valtakunnallisesti toimiva Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö (päähallinnoija), Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja Oulun kaupunki.
  • Hanke toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston työllisyys ja työvoiman liikkuvuus -rahoituksella ja toteuttajien omarahoituksella.
  • Hankkeen taustalla on syksyllä 2020 valmistunut Oulun Prikka -esiselvitys.