
Miten kerätään luotettavaa ja vaikuttavaa hyvinvointitietoa?
Miten saadaan lasten ja nuorten ääni kuuluviin hyvinvointialueen ja kuntien päätöksenteon sekä kehittämistyön tueksi? Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Pohde) tähän haasteeseen vastattiin hyödyntämällä Diakonia-ammattikorkeakoulussa kehitettyä ZekkiPro-järjestelmää.
Hyvinvointialueet ja suomalainen yhteiskunta ovat tärkeiden kysymysten äärellä. Vähenevien resurssien vuoksi käytettävissä olevat voimavarat tulee pystyä kohdentamaan paremmin. Tähän tarvitaan vaikuttavuuden lisäämistä. Vaikuttavuusajattelun kehittäminen on tärkeää erityisesti julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Hyvinvointialueella tarvitaan päätöksenteon tueksi tutkittua, luotettavaa tietoa. Tärkeää on myös saada kuuluviin erityisesti niiden ihmisten ääntä, keille palveluja kehitetään.
Vaikuttavat palvelut tarvitsevat tuekseen selkeät tavoitteet, mittarit ja laadukkaan tietopohjan. Tiedolla johtaminen edellyttää tietoa. ZekkiPro tarjoaa kokemuspohjaisen tietopohjan, joka mahdollistaa tavoitteiden asettamisen ja resurssien kohdentamisen oikein.
Pohteella haluttiin tietää, miten asukkaat voivat – ja mitä pitäisi tehdä, että he voisivat paremmin
Pohteen alueella haluttiin edistää alueen asukkaiden hyvinvointia erityisesti lasten ja nuorten osalta. Tietoa alueen lasten ja nuorten hyvinvoinnista kerättiin yhdessä kuntien kanssa. ZekkiPro mahdollisti laajan tiedonkeruun: yli 25 000 lasta ja nuorta vastasi kyselyyn koulujen oppitunneilla. Laaja aineisto tarjosi Pohteelle luotettavan, toistettavan ja tutkimukseen perustuvan näkymän lasten ja nuorten arkeen. Kerätty tieto ei keskity vain ongelmiin, vaan se antaa tärkeää tietoa siitä, mikä lasten ja nuorten elämässä on jo hyvin. Tällaisina vahvuuksina nousivat esille esimerkiksi perhe ja asumisolot. Haasteiksi tunnistettiin puolestaan elämänrytmin epäsäännöllisyyttä ja itsetuntoon ja resilienssiin liittyviä teemoja.
Laaja aineisto tarjosi Pohteelle luotettavan, toistettavan ja tutkimukseen perustuvan näkymän lasten ja nuorten arkeen.
Kerätty tieto ei jää vain raportteihin, vaan tuloksia on hyödynnetty esimerkiksi hyvinvointitiedon tulkintapajoissa ja kuntien kanssa tehtävässä kehittämistyössä. Yhteinen tilannekuva edistää yhteistyötä. Tutkitun tiedon rinnalla kuuluu myös ihmisten kokemusten ääni, mikä edistää vaikuttavien palveluiden kehittämistä.
ZekkiPro tuo näkyväksi sen, mikä muuten jäisi piiloon
Pohteen kokemusten perusteella ZekkiPro tuo hyvinvointialueen lasten ja nuorten äänen kuuluviin ja auttaa rakentamaan parempia palveluita.
Uusi video avaa, miten ZekkiPro tukee vaikuttavuuden arviointia ja tiedolla johtamista eri kohderyhmien hyvinvoinnin kehittämisessä. Videolla Pohteen aluevaltuutettu, yhdyspintalautakunnan puheenjohtaja sekä Pohteen hyvinvoinnin edistämisen päällikkö kertovat kokemuksistaan ZekkiPron käytöstä.
Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025041125752