Siirry sisältöön
Juttutyyppi  Blogi

Työntekijällä on mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhyvinvointiinsa

Työhyvinvointia käsitellään usein uupumuksen näkökulmasta. Jaksamishaasteista on helppo syyttää aikapainetta, resurssien puutetta, huonoa palkkausta ja välinpitämätöntä esihenkilöä. Kuinka kääntää katse ongelmista ratkaisuihin, työpahoinvoinnista työhyvinvointiin? Jokaisella on oikeus ja mahdollisuus luoda toimivaa työilmapiiriä, pitää huolta omasta hyvinvoinnista, ottaa esille työn muutostarpeita ja olla ammatinvalinnastaan ylpeä.

Seurasimme tammi- ja helmikuun 2025 aikana kolmen eri ammattijärjestön lehteä. Ne olivat Motiivi, Talentia ja Tehy -lehti. Tutkimme kyseisissä lehdissä olevia artikkeleita työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen näkökulmasta. Halusimme kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin työssäjaksamisesta keskustellaan ammatillisissa yhteyksissä. Erityisesti kiinnitimme huomiota siihen, millaisia työhyvinvointia tukevia, muun muassa hyvinvointia, vahvuuksia ja voimavaroja käsitteleviä näkökulmia artikkeleista löytyi. Artikkeleiden mukaan työntekijöillä on monia mahdollisuuksia vaikuttaa työhyvinvointiinsa. Esittelemme seuraavaksi muutamia keinoja lisätä hyvinvointia työssä.

Luo toimivaa työilmapiiriä

Työntekijän on tärkeä oppia tuntemaan työyhteisönsä ja löytää sieltä henkilöitä, joihin voi tarvittaessa tukeutua. Matalan kynnyksen yhteydenpidossa kannattaa olla itse aktiivinen. Vertaistukea on mahdollista saada ja antaa matalalla kynnyksellä. Tietoisuus avunsaannista ja psykologinen turvallisuus on hyödyksi koko työyhteisölle. (Ylinen, 2025.)

Työntekijän oma asenne ratkaisee paljon, eli se millä mielellä hän tulee päivittäin töihin, ja miten hän suhtautuu työelämässä tapahtuviin muutoksiin (Turunen, 2025). Omalta osaltaan jokainen voi olla luomassa hyvää työilmapiiriä. Kuulumisten vaihto ja kiinnostuksen osoitus toisia kohtaan ei tarvitse olla vain esihenkilön vastuulla. Työntekijöiden oppiessa tuntemaan toisiaan paremmin, myös yhteishenki ja ymmärrys erilaisia elämäntilanteita kohtaan lisääntyy. Hyvän huomaaminen, kehujen antaminen ja myötäeläminen luo myönteisyyttä ja lujittaa työyhteisöä.

Hyvän huomaaminen, kehujen antaminen ja myötäeläminen luo myönteisyyttä ja lujittaa työyhteisöä.

Pidä huolta hyvinvoinnistasi

Perusasiat kannattelevat ihmistä, siksi arki kannattaa ankkuroida niiden varaan. Jokaisen velvollisuus on huolehtia riittävästä palautumisesta. Työntekijöiden palautumiskeinot ovat yksilölliset. Säännöllisellä ja terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä levolla ja unella sekä monipuolisella liikunnalla, voi edistää omaa hyvinvointiaan (Kangasniemi, 2025). On tärkeää löytää itselleen sopivia palautumiskeinoja, sillä hyvinvoinnin hiipumisen heijastusvaikutukset ulottuvat sekä yksityis- että työelämään.

Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota henkiseen hyvinvointiin.  Työterveyshuoltoon on hyvä olla yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa, ennen kuin ongelmista tulee suurempia. Myös työkykyneuvottelujen avulla voi saada ideoita ja ratkaisuja haastavassa työtilanteessa. (Ylinen, 2025.)

Ota esiin muutostarpeita

Työntekijän on hyvä miettiä epäkohtia huomatessaan, onko hänellä ehdottaa siihen muutosratkaisua. Yhteisöohjautuvuudella tarkoitetaan sitä vaikutusvaltaa, jota työntekijä voi yhdessä tiiminsä kanssa käyttää työorganisaation kehittämisessä. Muutokseen tarvitaan myös aikaa ja kärsivällisyyttä. (Turunen, 2025.) Työyhteisön käyttöön on tehty erilaisia materiaaleja muutostilanteiden ja kehittämistarpeiden käsittelyyn, muun muassa keskustelukortteja. Niitä voi käyttää vaikeiden asioiden puheeksi ottamisessa ja esimerkiksi arjen sujuvoittamisessa sekä työtehtävien jaon määrittelyssä. Tällaisia kortteja käytetään jo varhaiskasvatuksessa, mutta niitä voisi hyödyntää laajemmaltikin. (Mäkinen, 2025.)

Työnantajalla on velvollisuus reagoida, mikäli työ on huonosti organisoitua ja uuvuttaa työntekijän. Vastuu kehittämisestä on esihenkilöllä, jonka tulee varmistaa työntekijöille mahdollisuus vaikuttamiseen ja työn kehittämiseen. Kokemus kuulluksi tulemisesta vahvistaa myös työntekijän sitoutumista työhön. (Yliruokanen, 2025.) Työuupumuksen ehkäisemiseksi tehokkainta on kuitenkin suunnata katseita työyhteisön toimintatapoihin ja tiimien toimivuuteen. Työntekijän on tärkeää ottaa rohkeasti, avoimesti ja riittävän ajoissa puheeksi työn kuormitustekijöitä. Työntekijä voi ryhtyä etsimään ratkaisuja kuormitustekijöihin yhdessä esihenkilön ja työyhteisön kanssa. Tarvittaessa työntekijä voi itse pyytää esimerkiksi selkeytystä työnkuvaan tai työtehtävien vastuun jakoon. (Ylinen, 2025.)

Ole ammatistasi ylpeä

On hyvä muistaa, miten tärkeää työtä teemme silloin, kun autamme muita ihmisiä. Erityisesti ajassa, jossa yksilökeskeisyys lisääntyy ja ihmisten ongelmat monimutkaistuvat, on muistettava olla ylpeä siitä, miten olennaista ja ainutlaatuista työtä sote-alalla tehdään. Ihmisten auttaminen ei ole helppoa. Se vaatii valtavasti rohkeutta, inhimillisyyttä ja erityistä ammattiosaamista. (Karsio, 2025.) Ammattiylpeys ja luottamus omaan asiantuntijuuteen tuovat työhön ripauksen lisää voimavaroja.

Lähteet

Kangasniemi, H. (7.2.2025.) Testattu toimivaksi: Voita väsymys! Näin pidät energiatason korkealla koko työpäivän ajan. Motiivilehti. https://motiivilehti.fi/lehti/artikkeli/testattu-toimivaksi-voita-vasymys-nain-pidat-energiatason-korkealla-koko-tyopaivan-ajan/

Karsio, J. (10.12.2025.) Tärkeää työtä. Talentia-lehti. https://www.talentia.fi/talentia-lehti/tarkeaa-tyota/

Mäkinen, T. (24.1.2025.) Mikä auttaa meitä jaksamaan? Varhaiskasvatukseen räätälöidyt keskustelukortit helpottavat arjen kompastuskivistä puhumista. Tehy. https://www.tehylehti.fi/fi/uutinen/mika-auttaa-meita-jaksamaan-varhaiskasvatukseen-raataloidyt-keskustelukortit-helpottavat-arjen-kompastuskivista-puhumista

Turunen, S. (4.2.2025.) Näin onnistut: Yhteisöohjautuvuus antaa työntekijöille valtaa ja vastuuta. Motiivilehti. https://motiivilehti.fi/lehti/artikkeli/yhteisoohjautuvuudella-lisaa-vaikutusvaltaa-tyohon/

Ylinen, I. (13.1.2025.) Mikä neuvoksi, jos työpaikalla suhtaudutaan välinpitämättömästi työuupumukseen? Talentia-lehti.  https://www.talentia.fi/talentia-lehti/mika-neuvoksi-jos-tyopaikalla-suhtaudutaan-valinpitamattomasti-tyouupumukseen/

Yliruokanen, K. (3.2.2025.) Hallitsematon noidankehä. Talentia-lehti. https://www.talentia.fi/talentia-lehti/hallitsematon-noidankeha/

Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025041125753